Brown University School of Applied Math

Brown University school of Applied Math

The expansion of the Brown University Division of Applied Mathematics is located on the edge of the historic campus, adjacent to a well-established residential neighborhood. The building and landscape serve as a transition between the scale of the neighborhood and that of the University, incorporating materials and details that reflect both influences. The site design creates a campus lawn, connecting the building to the larger University open space network, and also provides smaller-scaled garden rooms that act as a counterpart to the building’s interior functions, where faculty, staff, and students can meet, socialize, or simply think.

This project served as the initial phase of a larger University effort to expand its facilities in this corner of the campus, part of a larger area Master Planning effort, including a new School of Engineering building. Constructed as a design-build project, the building and site were designed and completed in 16 months.


Location: Providence, RI
Size: .5 acres
Client: Brown University
Date: 2015

Project Team

Architecture Research Office, Architect
GGN, Landscape Architect
VHB, Civil Engineer
Shawmut, General Contractor/Design-Build Manager

Services Provided

Master Plan–Construction Administration


Targeting LEED Gold


More Work